lördag 24 mars 2012

Ebbas kladdkaka

Ca 12 bitar

Kakbotten:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Glasyr:
2 dl grädde
1 msk honung
1 1/2 msk strösocker
100-150 g choklad, (jag tog 100 ljus och 50 mörk)
2 tsk smör

2 dubbelnougat
Kolasås

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll ned det smälta smöret i blandningen.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.
Häll ned de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda noga. Häll smeten i en smord och brödad springform, ca 22 cm i diameter. Grädda i 30 minuter i mitten av ugnen. Tryck ner kanterna när kakan är klar så att den blir jämntjock.

Blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Bryt chokladen i en bunke och klicka i smöret.
Häll den varma blandningen över och mixa slät med stavmixer. Inga smörklumpar får finnas kvar.
Låt svalna. Ställ in i kylskåp för att stelna. Bred den över kakan när den kallnat.

Hyvla nougaten och forma till lockar. Häll kolasåsen runt om kakan och låt det rinna ner över kanterna.

Servera gärna vispad grädde till kakan.
Lycka till och njut när ni äter denna otroligt goda kaka/tårta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar